Τηλέφωνο: 2645026189 | 6946304330
28
AUG
2013

Ψωρίαση

by :
comment : 0

Η ψωρίαση είναι μια αρκετά διαδεδομένη πάθηση, καθώς υπολογίζεται ότι υπάρχει σε ένα ποσοστό 1-2% του ελληνικού πληθυσμού. Οι περισσότεροι έχουν λίγες, εντοπισμένες βλάβες στους αγκώνες ή και στα γόνατα αλλά μερικές φορές μπορεί να εξαπλώνεται στο τριχωτό της κεφαλής, στη ράχη και τους γλουτούς, στις κνήμες, τα πέλματα και τις παλάμες ή να αλλοιώνει τα νύχια και να προκαλεί αρθρίτιδα.

Όταν η νόσος επεκταθεί, επηρεάζει έντονα αρνητικά τον ψυχισμό, τις εργασιακές και διαπροσωπικές σχέσεις και την καθημερινότητα του πάσχοντα. Τα αίτια είναι ακόμα άγνωστα, αλλά φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα συνδυασμού κληρονομικής προδιάθεσης και επίδρασης από το περιβάλλον. Η προδιάθεση σημαίνει ότι δεν θα την εμφανίσουν υποχρεωτικά τα παιδιά αλλά εφόσον δράσουν οι εξωτερικοί παράγοντες. Η κληρονομικότητα πιθανολογείται από το γεγονός ότι όταν έχει ένας από τους γονείς την πάθηση το ποσοστό να την εμφανίσει παιδί είναι 25% ενώ αν έχουν και οι δύο γονείς ανεβαίνει στο 75%. Αυξημένες αλλά όχι τόσο είναι οι πιθανότητες όταν έχουν ψωρίαση πιο μακρινοί συγγενείς π.χ. θείοι, ξαδέρφια κτλ. Ακόμα δεν ξέρουμε ποιος είναι ο εξωτερικός παράγοντας που πυροδοτεί την φλεγμονή-ψωρίαση στα άτομα με την κληρονομική προδιάθεση και τα ευαίσθητα γονίδια. Όμως γνωρίζουμε ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες που σίγουρα επιδεινώνουν την ψωρίαση και διορθώνοντας τους μπορούμε να μειώσουμε τη βαρύτητά της ή και να την περιορίσουμε τόσο ώστε να μην χρειάζεται θεραπεία.

Οι πλέον συνήθεις είναι:

  • Κρύο
  • Τραυματισμοί του δέρματος
  • Λοιμώξεις (πχ. μια πυώδης αμυγδαλίτιδα)
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Stress
  • Φαρμακευτικές ουσίες

 

Επίσης, νεότερα δεδομένα αναφέρουν αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακών νοσημάτων σε ψωριασικούς ασθενείς σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, συνεπώς κρίνεται απαραίτητη η συνολική αντιμετώπιση και συμβουλευτική των ασθενών αυτών.

Leave a Reply

*