Τηλέφωνο: 2645026189 | 6946304330
29
MAY
2013

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

by :
comment : 0

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των δερματολογικών νόσων, αφενός λόγω του τρόπου μετάδοσης τους και αφετέρου λόγω της σχετικής αύξησης των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια.
Η παρουσία ενός ΣΜΝ σε κάποιον ασθενή, αντίθετα από την πλειοψηφία των άλλων νοσημάτων που επηρεάζουν μόνο τον πάσχοντα ή το κοντινό του περιβάλλον, έχει επίδραση σε όλη την κοινωνία λόγω της δυνητικής μετάδοσης και για αυτό πρέπει να αναφέρονται στο κέντρο αναφοράς ειδικών λοιμώξεων.

 • Η παρακάτω ταξινόμηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων γίνεται ανάλογα με τον αιτιολογικό για κάθε ένα παράγοντα. Κάποιες από τις παθήσεις της λίστας μεταδίδονται συνήθως αλλά όχι αποκλειστικά με τη σεξουαλική επαφή.

  Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

  Βλενόρροια

  Χλαμύδια

  Σύφιλη

  Μαλακό έλκος

  Αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα

  Βουβωνικό κοκκίωμα

  Κολπίτιδες

  Κονδυλώματα

  Έρπητας γεννητικών οργάνων

  AIDS

  Ψώρα

  Μολυσματική τέρμινθος

  Ηπατίτιδα Β,C

  Φθειρίαση εφηβαίου

 • Σήμερα, η ευκολία των μακρινών ταξιδιών, η μαζική μετανάστευση, η ελευθεριότητα στις σεξουαλικές επαφές, η εύκολη αντισύλληψη και η μειωμένη προσοχή για προφυλακτικά μέσα έχουν συμβάλει στην εξάπλωση των ΣΜΝ, ιδίως των κονδυλωμάτων και του έρπητα. Σημαντικό ρόλο παίζει και η όλο και πιο πρόωρη έναρξη των σεξουαλικών επαφών στην εφηβεία, χωρίς την αντίστοιχη ενημέρωση και γνώση των δυνητικών κινδύνων.

  Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ναι μεν στα ΣΜΝ εμφανίζονται αλλοιώσεις στα γεννητικά όργανα αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά, ενώ πολλές δερματολογικές παθήσεις παρουσιάζουν βλάβες στην περιοχή (πχ μυκητιάσεις, ψωρίαση, λειχήνας, δερματίτιδα) χωρίς να είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες.
  Η σημαντικότερη αλλαγή που επηρέασε τη σχέση μας με τα ΣΜΝ τα τελευταία χρόνια, πέρα από την εκτεταμένη μετανάστευση και την επαφή με άλλους πληθυσμούς, ήταν η εμφάνιση αλλά και οι θεραπευτικές εξελίξεις σε σχέση με το AIDS. To τελευταίο, από μια σχεδόν πάντα θανατηφόρα ασθένεια έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε μια χρόνια νόσο, τροποποιώντας αντίστοιχα και την συμπεριφορά μας έναντι των ΣΜΝ και της λήψης ή όχι προφυλακτικών μέτρων.

Leave a Reply

*