Τηλέφωνο: 2645026189 | 6946304330
29
MAY
2013

Έκζεμα-δερματίτιδα

by :
comment : 0

Το έκζεμα και η δερματίτιδα είναι δύο όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια φλεγμονή του δέρματος με κοινά σε γενικές γραμμές χαρακτηριστικά και παρόμοια ιστολογική εικόνα. Συνήθως χρησιμοποιούμε τον όρο έκζεμα όταν δεν γνωρίζουμε την αιτιολογία και την παθοφυσιολογία της δερματίτιδας.

 • Υπάρχουν πολλές μορφές δερματίτιδας και η ταξινόμηση γίνεται ανάλογα με τον παθοφυσιολογικό μηχανισμό και την αιτιολογία στις παρακάτω κατηγορίες:

  Ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής. Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη μορφή δερματίτιδας, με κλασσική εντόπιση τα χέρια και αιτία τη βλαπτική επίδραση εξωτερικών παραγόντων που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα και το ερεθίζουν, προκαλόντας φλεγμονή. Αν ο ερεθισμός είναι έντονος (πχ με ισχυρά οξέα), η βλάβη εμφανίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και έχει έντονα χαρακτηριστικά οξείας δερματίτιδας. Συνήθη αίτια είναι η υπερέκθεση στο νερό με το πλύσιμο, ο κρύος και ξηρός αέρας, διάφορα χρώματα και διαλυτικά, οικοδομικά υλικά όπως το τσιμέντο και ο ασβέστης, η κόλλα πλακιδίων, ελαστικά και πλαστικά, σαπούνια και αντισηπτικά και άλλα.

  Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, σπανιότερη από την προηγούμενη, αλλά εξίσου σημαντική. Εδώ οι εξωγενείς παράγοντες κινητοποιούν ανοσολογικό μηχανισμό, το δέρμα ευαισθητοποιείται και κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με τη βλαπτική ουσία εμφανίζεται φλεγμονή. Πολύ συνηθισμένα αίτια είναι μέταλλα όπως το χρώμιο και το νικέλιο, που προσμίξεις τους βρίσκονται σε πάρα πολλά αντικείμενα με απλούστερα τα νομίσματα, το τρίχωμα και οι εκκρίσεις των ζώων, φάρμακα, αρώματα και καλλυντικά και πολλά άλλα.

  Ατοπική δερματίτιδα, χρόνια μορφή με κληρονομική προδιάθεση, χαρακτηριστική ξηρότητα του δέρματος που συνήθως ξεκινά από την παιδική ηλικία και συνδυάζεται με αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και βρογχικό άσθμα.

  Άλλες μορφές δερματίτιδας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εντόπισης και αιτιολογίας είναι η δερματίτιδα εκ στάσεως, το νομισματοειδές έκζεμα, η περιστοματική δερματίτιδα, η σμηγματορροική δερματίτιδα, το δυσιδρωσικό έκζεμα, το αστεατωτικό έκζεμα κ.α

 • Γενικά σε όλες τις μορφές δερματίτιδας μπορεί να υπάρχουν σε άλλοτε άλλη ένταση και διάρκεια οι τρεις παρακάτω διαδοχικές φάσεις:

  Στην οξεία φάση υπάρχει ερυθρότητα, πρήξιμο του δέρματος, μικρές φυσαλίδες που σπάνε και βγαίνει υγρό και έντονη φαγούρα.

  Στην υποξεία φάση η ερυθρότητα και το πρήξιμο είναι λιγότερο έντονα ενώ και ο κνησμός κάπως υποχωρεί, ενώ η επιφάνεια του δέρματος καλύπτεται από λέπια και κρούστες από το υγρό της αρχικής φάσης που στεγνώνει.

  Στη χρόνια φάση, μετά από τον παρατεταμένο ξεσμό το δέρμα παχύνεται, παίρνει πιο σκούρο χρώμα και εμφανίζει εύκολα ρωγμές που μπορεί να πονάνε, στην επιφάνεια του.

 • Καλό είναι να αποφεύγετε τη χρήση προιόντων που αποδεδειγμένα προκαλούν ή επιδεινώνουν μια δερματίτιδα. Μην χρησιμοποιείτε ερεθιστικά σαπούνια και αντίστοιχα καθαριστικά-αντισηπτικά. Φοράτε γάντια όσο μπορείτε. Αποφεύγετε την επαφή με χημικά, με απορρυπαντικά, με μη ελεγμένα καλλυντικά και αρώματα. Σε επίμονες περιπτώσεις μπορείτε να κάνετε ειδικές δερματικές δοκιμασίες που μερικές φορές δείχνουν τον βλαπτικό παράγοντα που πρέπει να απομακρυνθεί.

 •  Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Αν παρά την προσπάθεια εμφανιστεί η δερματίτιδα, χρησιμοποιείστε τοπικά μαλακτικά-ενυδατικά που ενισχύουν το φυσιολογικό αμυντικό φραγμό του δέρματος, τοπικά αντιφλεγμονώδη όπως η κορτιζόνη και τα τακρόλιμους/πιμεκρόλιμους, πάντα υπό δερματολογική καθοδήγηση και αντιισταμινικά από το στόμα για να μειωθεί ο κνησμός.

  Σε εκτεταμένες και βαρειές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί ειδική θεραπεία από το στόμα με κορτιζόνη ή/και ανοσοτροποποιητικά φάρμακα σε δοσολογία και χρονική διάρκεια που θα καθορίσει ο γιατρός σας.

Leave a Reply

*